Ce spune ministrul Educației despre naveta profesorilor

Ce spune ministrul Educației despre naveta profesorilor
Publicat: 10/05/2015, 14:53

Vicepreședintelui PNL, Raluca Turcan, a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din toate școlile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de către autoritățile locale, ceea ce va întârzia plățile și va plafona nivelul.

Ministrul Educației a arătat, într-o conferință de presă susținută duminică, la sediul PSD, că normele metodologice propuse nu constituie altceva decât o reparație privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de bază și unanimă a sindicatelor din învățământ, cuprinsă de altfel și în acordul asupra unor măsuri în domeniul educației, semnat între sindicate și Guvern în luna octombrie 2014.

„Sunt surprins să constat că, după 18 ani de când naveta cadrelor didactice și cadrelor didactice auxiliare se decontează prin bugetele autorităților locale, sunt persoane care află cu o întârziere de 18 ani acest lucru”, a spus ministrul Educației.

Potrivit acestuia, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării sunt obligate să inițieze o hotărâre de guvern cu privire la prevederile Ordonanței 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita întârzierile la plata decontării.

„Decontul se face în luna următoare prezentării documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista întârzieri, cum există acum, de patru, cinci, șapte luni sau mai mult”, a afirmat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că normele metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor, decontându-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar în cazul transportului feroviar, dacă se efectuează cu alți operatori decât CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educației a precizat că actul normativ prevede și dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personală, iar bugetele autorităților locale mai sărace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, spunea că Guvernul va introduce astfel „taxa pe învățătură”.

„Ponta pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-și ține orele. Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din toate școlile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autoritățile locale”, se arăta în comunicatul transmis sâmbătă de vicepreședintele PNL.

Raluca Turca preciza că acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor și discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunități sărace, deoarece primăriile sărace cu siguranță nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale.

„Guvernul plafonează și abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, la fel cum s-a întâmplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetiști, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar școala/primăria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascată. În zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren!”, se afirma în comunicat.

PNL mai susține că, prin această hotărâre de guvern, Guvernul încalcă dreptul constituțional la învățătură, iar, prin intenția de a plafona costul abonamentelor și prin transferarea responsabilității care-i revine către autoritățile locale, elevii vor rămâne fără profesori la catedră, forțați să-și dea demisia dacă nu-și permit să plătească contravaloarea abonamentului de navetă la școală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×